Klidné místo pro šťastný život

Klidné místo pro šťastný život

Touha po přírodě sílila, proto se mladá rodina rozhodla opustit byt v Ostravě. Vytoužený domov nakonec našla na krásném, klidném místě protkaném rodinnými kořeny na okraji velkoměsta s výhledem na vzdálené kopce Beskyd. Přečtěte si volně dostupný článek o jedné vytoužené realizaci z časopisu Moderní byt, na které jsme se v Karel Kováč Centrum také podíleli.

PŘIPRAVILA: LENKA SAULICHOVÁ, FOTO: LUKÁŠ HAUSENBLAS

K původně zamýšlené stavbě rodinného domu v Rožnově pod Radhoštěm vůbec nedošlo. Rodině se podařilo pořídit pozemek v rodném místě paní, poblíž domu rodičů. O návrh nového moderního domu s rovnou střechou, který manželé plánovali postavit, požádali architekta Karla Janču. Interiéru se na základě kladných referencí a doporučení ujala rodinná firma Karla Kováče s letitou tradicí, a významně tak přispěla ke kompletně zdařilému výsledku.

Snění

Manželé měli představu dvoupodlažního domu s francouzskými okny, který by byl dostatečně prostorný pro rodinu s dvěma dětmi, v němž budou tři koupelny, pokoj pro hosty, pracovna a nebude tu chybět ani menší tělocvična. Mezi vyjádřená přání patřil i velký botník, garáž s dvěma parkovacími místy a venkovní bazén. Pro návrh domu ponechali manželé architektovi dostatek tvůrčího prostoru. Než došlo firmou Karel Kováč Centrum k samotné výrobě nábytku a vybavení interiéru na míru, bylo třeba zasáhnout nejen do dispozičního uspořádání. Tím se podařilo interiér víc otevřít a optimalizovat ho pro aktuální využití. Druhá dcerka se narodila s postižením, proto bylo třeba dům upravit i s výhledem do budoucnosti pro pohyb vozíku a vytvořit zde šachtu pro výtah či plošinu. Zatím ale vše vypadá mnohem optimističtěji a šachta umožnila vznik velkého botníku – většího, než byl původně v plánu.

Tvoření

Začalo se v kuchyni. „Podle původních plánů nebyla z ergonomického hlediska zcela optimální. Na žádost majitele jsme nakonec prověřili možnosti celého interiéru a s kolegou Ing. Peterem Mihálkem, který je autorem, vytvořili kompletní nové návrhy celého interiéru včetně vizua­lizací," vzpomíná Karel Kováč. „Osobně se mi velmi líbilo materiálové řešení domu – kámen a dřevěný obklad, proto jsme se snažili tuto stopu designu přenést také do jeho interiéru." Podlahy jsou zhotoveny z masivního kartáčovaného dubu rustikálního vzhledu, jeho povrch je nápadně reliéfní a olejovaný. Ve stejném designu jsou vyvedena i některá čela skříněk nábytku v kuchyni, ale i další zařízení domu, například konferenční stolek či otevřené police nejen v obývacím pokoji. Kuchyňský nábytek bohatě zastoupený množstvím úložných prostorů je vyroben z příjemných a kvalitních materiálů – hygienických, teplotně odolných, nenasákavých... Velmi kvalitní a odolná je i pracovní deska z keramického kompozitu, kterou je obložena stěna za varnou deskou a dřezem.

O kvalitě nelze pochybovat ani v případě všech vestavných spotřebičů Miele, mezi nimiž nechybí ani parní trouba. S ohledem na značku spotřebičů tvoří výjimku jen vinotéka Liebherr. Z estetického hlediska je tak propojení celého domu dokonalé. Dubový nábytek je kombinován s bílou, do vysokého lesku lakovanou MDF deskou. V technických prostorech a zázemí jsou použity levnější materiály – lamináty, ovšem s vyšší odolností. V patře jsou příčky oddělující místnosti od spojovací chodby vytvořeny nábytkem. Jejich součástí jsou více či méně nápadné úložné prostory, niky i téměř neznatelné bezfalcové dveře, které perfektně lícují se stěnou. Cit majitele pro detail je patrný i v elegantním zpracování podlahových lišt, které jsou zapuštěné a se stěnou dokonale splývají. „Jsem tady šťastná, cítím se tu spokojeně! Líbí se mi bezbariérový, otevřený a vzdušně působící prostor s výhledem do zahrady. Když jsme delší dobu pryč, už se mi po našem domě stýská," svěřuje se majitelka, která si na zdejším prostředí ze všeho nejvíc cení klid.

Karel Kováč,
majitel firmy Karel Kováč Centrum

Osobně se mi velmi líbilo materiálové řešení domu – kámen a dřevěný obklad, proto jsme se snažili tuto stopu designu přenést také do jeho interiéru. Vždy se snažíme našim klientům navrhnout individuálně optimální prostředí a doporučit to nejlepší. Pak mě velmi těší, když jsou spokojení a cítí se doma, v námi realizovaném prostředí, dobře."

Jméno Karel Kováč se v rodině dědí z generace na generaci. Otec stávajícího majitele firmy – pan Karel Kováč (II.) – se vrátil k rodinným nábytkářským kořenům. Byl duchovním otcem kuchyní Lena, jež ve své době (1972) patřily k tomu nejlepšímu na trhu. V roce 1995 byla založena společnost Karel Kováč Centrum, s. r. o., a byla vybudována malá moderní továrna zaměřená na kusovou výrobu špičkových luxusních kuchyní a designového nábytku vyráběného na míru. V současnosti firma využívá technologických výhod napojením na silného výrobce nábytku Schüller. Společnost Karla Kováče svým individuálním dopracováním dává kuchyňskému nábytku dokonalou finální podobu.

Stěna s krbovou vložkou je ošetřena stěrkou stejně jako vnitřní prostor nábytkové sestavy s policemi. Sedací souprava čalouněná kvalitní textilií Alcantarou skvěle zapadá do barevného konceptu interiéru. Podlahu kryje barevně jemně tónovaný kusový koberec (Hay).

Vzhled domu a použité materiály byly inspirací pro interiér

Nábytek je zhotoven na míru z bíle lakované MDF desky a dubového dřeva (Karel Kováč Centrum). Skleněné posuvné dveře oddělují otevřený, volně propojený společenský prostor od chodby.

V jídelně jsou dobře zachovány komunikační prostory všemi směry. V případě potřeby je možné jídelní stůl (Domitalia) rozložit. Je doplněn čalouněnými židlemi (Domitalia).

Ložnici rodičů, včetně lůžka, reprezentuje nábytek Orme. Skříně nesou značku Clever. Pro zpestření je na stěně v záhlaví použita tapeta. Dětské pokoje odrážejí, jaké barvy mají děvčata ráda. Včetně židličky jsou oba vybaveny nábytkem značky Clever. Liší se jen skladbou nábytku a barevností

Koupelna v přízemí je vybavena sprchovým koutem. Je laděna do šedobílých tónů a obložena velkoformátovou dlažbou (60 × 60 cm) imitující mramor. Skvěle si rozumí s bílými porcelánovými vypínači a zásuvkami z retro kolekce Elima (ABB).

Příčky oddělující místnosti od spojovací chodby jsou vytvořeny nábytkem. Jejich součástí jsou více či méně nápadné úložné prostory, niky i téměř neznatelné bezfalcové dveře.

Koupelně se sprchovým koutem, umístěné v patře domu, vévodí atraktivní umyvadlo (Laufen), které navrhli Ludovica a Roberto Palombovi, doplněné bateriemi Axor. Zvlášť efektně kontrastuje s podkladem zavěšené na stěně ze skleněné mozaiky. Místo pod schodištěm je prakticky využito jako úložný prostor a zajímavě ozvláštněno dřevem obloženou nikou. Koupelna s volně stojící vanou Barcelona (Riho) a atraktivním obkladem Antique Blue (Porcelanosa) je zhotovena podle návrhu Ing. Petera Mihálka, který je i autorem originálního koupelnového nábytku

Půdorys

Přízemí

1/ ložnice 2/ koupelna + WC 3/ chodba 4/ vstupní prostory 5/ obývací část s kuchyňským koutem
a krbem 6/ pracovna 7/ průchod mezi garáží
a domem 8/ garáž 9/ terasa 10/ bazén.

První patro

11/ terasa 12/ koupelna + WC 13/ chodba
14/ koupelna + WC 15/ dětský pokoj 16/ dětský pokoj 17/ ložnice 18/ posilovna.

Klidné místo pro šťastný život
Klidné místo pro šťastný život
Klidné místo pro šťastný život